CLA

1 Αποτελέσματα

Το Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ ή αλλιώς CLA είναι ένα λιπαρό οξύ με ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Ανήκει στους λιποδιαλύτες. Ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Dr Michael Pariza το 1987 σε μια έρευνα που ήταν σε εξέλιξη. Παρατήρησαν ότι το συστατικό αυτό είχε αντι- μεταλλαξιογόνο δράση και ονομάστηκε συζευγμένο λινολεϊκό οξύ λόγο της δομικής του ομοιότητας με το λινολεϊκό οξύ (πολυακόρεστο ω-6 λιπαρό οξύ).

Το CLA συμβάλλει στην απώλεια λίπους και στην αύξηση της άλιπης μάζας, καθώς επίσης φάνηκε ότι αυξάνει και το βασικό μεταβολισμό. Αυτά ενδιαφέρουν όλους μας, καθώς επίσης και τους αθλητές. Χρησιμοποιείται για απώλεια βάρους παράλληλα με κατάλληλη διατροφή. Είναι βέβαια περίεργο γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε συνδέσει τα λιπαρά με κάτι επιβλαβές για την υγεία μας και όχι με θετικές επιδράσεις.

Το CLA έχει δύο κυρία σημεία δράσης. Μειώνει την ποσότητα του λίπους που αποθηκεύεται μετά το φαγητό, καθώς αναστέλλει την δράση του ενζύμου λιποπρωτεϊνική λιπάση, ρόλος του οποίου είναι να μεταφέρει τα λιπαρά οξέα που είναι ελεύθερα στο αίμα προς τα λιποκύτταρα. Έτσι, εμποδίζεται η συσσώρευση και μετατροπή τους σε λίπος. Δεύτερον, βοηθά στην αύξηση του ρυθμού που τα λιπαρά οξέα μπαίνουν στις κυτταρικές μεμβράνες των μυϊκών ιστών και των συνδετικών ιστών χρησιμεύοντας ως καύσιμο. Δηλαδή, βοηθά στην αύξηση του ρυθμού διάσπασης και καύσης του λίπους.

Διατροφικά συναντάται συνήθως σε κρέατα μηρυκαστικών ζώων όπως βόειο, κατσικίσιο και αρνίσιο, καθώς και σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι σήμερα λαμβάνουν πολύ λιγότερο CLA από ότι παλαιότερα και αυτό οφείλετε στην αλλαγή διατροφής του ανθρώπου, αλλά και στην αλλαγή εκτροφής των ζωντανών ( δεν τρέφονται οι αγελάδες με φρέσκο χορτάρι). Μόνο με κατανάλωση κρεάτων από ζώα ελευθέρας βοσκής ίσως να έχουμε μια πιο επαρκή ποσότητα CLA.

Από πολλές έρευνες έχουν προκύψει ενδείξεις ότι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη βελτιώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και ενισχύει την καλή υγεία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμβάλει στην βελτίωση της σύστασης του σώματος (αναλογία του μυϊκού και λιπώδη ιστού) και μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και της κακής χοληστερόλης.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το CLA μπορεί να έχει αντιοξειδωτική δράση, επομένως, αντικαρκινικές ιδιότητες και καρδιαγγειακά οφέλη παρόμοια με εκείνα που προσφέρουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα συμπληρώματα διατροφής CLA έχουν ως βασική πηγή το ηλιέλαιο και το γάλα. Τα δύο βιολογικά ενεργά ισομερή του CLA είναι το cis-9, trans-11 (η κυρίαρχη μορφή στην διατροφή) το οποίο λειτουργεί ως ενεργοποιητής του ανοσοποιητικού συστήματος και το trans-10, cis-12 που σχετίζεται με την μείωση του λίπους στο σώμα. Τα συμπληρώματα διατροφής περιλαμβάνουν μια αναλογία αυτών 50-50.

Αν και το CLA βοηθά το σώμα ώστε να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος ως καύσιμο, πρέπει να ακολουθείται, επίσης, πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Συστήνεται να λαμβάνεται μαζί με το γεύμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια άτομα έχουν αναφέρει ενοχλήσεις στο στομάχι, γι’ αυτό πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης.