Casein Protein

Η καζεΐνη είναι μια πρωτεΐνη του γάλακτος που βρίσκεται σε ποσοστό 80% στο αγελαδινό γάλα, σε αντίθεση με τη πρωτεΐνη ορού γάλακτος που καταλαμβάνει μόνο το 20%. Είναι και αυτή υποπροϊόν κατά την παραγωγή τυριού, όπου στο ζεστό γάλα προστίθενται ειδικά ένζυμα τα οποία προκαλούν την πήξη της καζεΐνης ή την αλλαγή της σε μια στερεή κατάσταση και κατά αυτό τον τρόπο τον διαχωρισμό από το υπόλοιπο μίγμα. Στην συνέχεια, η καζεΐνη αποξηραίνεται και διατίθεται σε μορφή σκόνης.

Είναι υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και πρέπει να τα λάβει με την τροφή ή τα συμπληρώματα. Όσον αφορά στην διατροφική ετικέτα διαφέρει ελάχιστα σε σχέση με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Όμως η καζεΐνη μεταβολίζεται αργά και μπορεί να πάρει έως και 6-7 ώρες για να μεταβολιστεί πλήρως γι’ αυτό συνήθως λαμβάνεται το βράδυ πριν τον ύπνο. Αυτό που συμβαίνει με την καζεΐνη όταν βρίσκεται στο στομάχι είναι ότι αλληλεπιδρά με τα γαστρικά υγρά επιβραδύνοντας την γαστρική κένωση και, κατά αυτό τον τρόπο, καθυστερείται η απορρόφηση αμινοξέων από την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βαθμιαία και σταθερή έκθεση των μυών σε αμινοξέα μειώνοντας το ρυθμό καταστροφής της μυϊκής μάζας. Περιέχει επίσης διάφορα βιοδραστικά πεπτίδια τα οποία ωφελούν το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σύστημα και προσδίδουν και πολλά άλλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο αργός ρυθμός πέψης βοηθά το άτομο να τρώει λιγότερο μειώνοντας την όρεξη. Σε μια έρευνα που έγινε σε 32 άντρες που κατανάλωσαν είτε ένα ρόφημα υδατανθράκων, είτε καζεΐνης, είτε πρωτεΐνης ορού γάλακτος, αυγού ή πρωτεΐνης μπιζελιού 30 λεπτά πριν από το γεύμα, οι ερευνητές είδαν να έχει μεγαλύτερη επίδραση το ρόφημα της καζεΐνης στην πληρότητα που ένιωθαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρωτεΐνη καζεΐνης είναι ανώτερη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος μόνο όταν η κατανάλωση ροφήματος γίνετε μισή ώρα πριν από το γεύμα και όχι νωρίτερα.

Η καζεΐνη είναι επίσης πηγή ασβεστίου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση ανάμεσα στην υψηλή πρόσληψη ασβεστίου και το χαμηλό σωματικό βάρος.

Η πρωτεΐνη καζεΐνης είναι πιο αποτελεσματική όσον αφορά στην πρωτεϊνοσύνθεση συγκριτικά με την πρωτεΐνη σόγιας, αλλά λιγότερο αποτελεσματική συγκριτικά με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Ωστόσο μια έρευνα έδειξε ότι σε υπέρβαρους άντρες όταν υπάρχει περιορισμός θερμίδων η καζεΐνη έχει ένα πλεονέκτημα έναντι της πρωτεΐνης ορού γάλακτος για την βελτίωση της σωματικής σύστασης στο άτομο μετά από προπόνηση με αντιστάσεις.

Τελικά, μπορούμε να πούμε ότι η καζεΐνη είναι μια πρωτεΐνη που επιβραδύνει την πέψη και μπορεί να μειώσει την διάσπαση της μυϊκής πρωτεΐνης και να προάγει την αύξηση της μυϊκής μάζας και την απώλεια λίπους κατά τον περιορισμό την ενεργειακής πρόσληψης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσετε το βάρος ελέγχοντας την πείνα καθώς επίσης και η μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.