Τα λαχανικά αποτελούν ένα «ιδιαίτερο» στοιχείο της διατροφής, καθώς σε πολλούς δεν αρέσουν. Είναι γεγονός ότι η διατροφή των αθλητών συχνά χαρακτηρίζεται από μειωμένη πρόσληψη λαχανικών και φρούτων, αφού δίνεται έμφαση σε άλλες ομάδες τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες ή οι πρωτεΐνες. Καθώς, όμως, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, είναι πολύ σημαντικό να προσλαμβάνονται για να καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού και να μην υπάρχουν ανεπάρκειες. Ένας οργανισμός που έχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται μπορεί να έχει τις μέγιστες επιδόσεις!

-Φτιάχνουμε ένα ενδιαφέρον dressing! Μπορούμε να αναμίξουμε κάποια λιπαρή ουσία (π.χ. ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, λάδι καρύδας, κλπ) με οξύ (ξίδι, μηλόξιδο, λεμόνι, κρασί, κλπ), δημιουργώντας έτσι μια βινεγκρέτ. Μπορούμε να προσθέσουμε μουστάρδα, μπαχαρικά ή ελάχιστο μέλι για να δώσουμε γεύση ή καλύτερη υφή.
-Χρησιμοποιούμε ποικιλία λαχανικών! Αυτό σημαίνει ότι δεν κόβουμε σκέτη ντομάτα, αλλά αναμειγνύουμε 2 ή 3 λαχανικά. Έτσι, η σαλάτα μας θα έχει περισσότερα χρώματα (άρα και βιταμίνες) και υφές. Αυτό θα βελτιώσει την αίσθηση που έχει η σαλάτα στο στόμα μας.
-Βάζουμε αρωματικά φυτά! Ο δυόσμος, ο μαϊντανός, το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, το μελισσόχορτο, το θυμάρι, το φινόκιο και άλλα θα δώσουν άρωμα στη σαλάτα και θα την κάνουν ξεχωριστή.
-Φροντίζουμε η σαλάτα να έχει ποικιλία υφών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τόσο με την χρήση διαφορετικών υλικών, όπως αναφέραμε, αλλά και με τον τρόπο που κόβουμε τα λαχανικά. Μπορούμε να τρίψουμε το καρότο ή να το κόψουμε σε λεπτές λωρίδες ή σε ροδέλες. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, ο διαφορετικός τρόπος κοπής δίνει άλλο γευστικό αποτέλεσμα!
-Τέλος, προσθέτουμε κάποιο φρούτο ή ξηρό καρπό ή υδατάνθρακα (κριτσίνια, κρουτόν, τριμμένη φρυγανιά, κλπ) ή πρωτεΐνη (τόνος, κομμάτια τυριού, κοτόπουλο, κόκκινα φασόλια, κλπ) για να είναι περισσότερο χορταστική η σαλάτα μας. Οι ποσότητες αυτές δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες, αφού έτσι και αλλιώς οι φυτικές ίνες της σαλάτας θα μας χορτάσουν αρκετά.