• Τα λιπαρά αποτελούν μια από τις 3 κατηγορίες μακροθρεπτικών συστατικών και είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Σε μια τυπική διατροφή, τα λίπη καταλαμβάνουν το 30-40% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Κάθε γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 Kcal, με αποτέλεσμα να είναι το πιο πλούσιο θερμιδικά συστατικό που συναντάται. .
  • Το ελαιόλαδο αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές λιπαρών, καθώς περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιοδραστικά συστατικά και από πολλές έρευνες έχει φανεί ότι έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό.
  • Οι ξηροί καρποί, το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι και οι σπόροι είναι πλούσια σε πολυακόρεστα ω-6 λιπαρά οξέα. Παράλληλα, περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
  • Το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, οπότε έχει προστατευτική δράση έναντι διάφορων παθήσεων. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.
  • Το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο σολομός και γενικά όλα τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και προσφέρουν καλή καρδιακή και ψυχική λειτουργία.
  • Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Επίσης, είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, οπότε βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης και στην μείωση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν καταστροφές στους ιστούς.
  • Το λάδι καρύδας περιέχει κορεσμένα λιπαρά και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, οπότε είναι κατάλληλο για το μαγείρεμα.
  • Το κεφίρ, το γιαούρτι, το γάλα και τα τυριά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα. Συνδεδεμένες με τα λιπαρά οξέα συναντάμε σημαντικές λιποδυαλυτές βιταμίνες και για αυτόν τον λόγο είναι καλό να επιλέγουμε γαλακτοκομικά μερικώς και όχι πλήρως αποβουτυρωμένα.
  • Όπως είναι φανερό, ξεκινήσαμε να μιλάμε για λιπαρά, αλλά αναφερθήκαμε στο τρόφιμο. Αυτό γιατί στη διατροφή δεν έχει σημασία ένα μεμονωμένο συστατικό, αλλά ολόκληρο το τρόφιμο και το σύνολο της διατροφής!