Από πολλούς τα προϊόντα χωρίς γλουτένη θεωρούνται πιο υγιεινά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντιθέτως, πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πολύ επεξεργασμένα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Πολλοί θεωρούν πως αν σταματήσουν να καταναλώνουν προϊόντα με γλουτένη θα μειωθούν τα συμπτώματα του εντέρου, όπως φουσκώματα, κοιλιακός πόνος. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες ή σε ουσίες που περιέχονται σε σιτηρά, όπως οι φρουκτάνες. Σίγουρα η γλουτένη δεν είναι αυτή που μας κάνει να πάρουμε βάρος και το να σταματήσουμε να την καταναλώνουμε δεν θα μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η μείωση βάρους προκύπτει μόνο από το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή οι θερμίδες που καταναλώνουμε να είναι λιγότερες από αυτές που «καίμε».

Η γλουτένη είναι απαραίτητο να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση ασθένεια. Για τους υπόλοιπους ανθρώπους δεν έχει φανεί να υπάρχει κάποιο όφελος από τη δίαιτα χωρίς γλουτένη.