Καταρχάς ας εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι η κρεατίνη! Η κρεατίνη συντίθεται καθημερινά από το πάγκρεας και τα νεφρά και έχει ρόλο στην ανακύκλωση του ATP στα μυϊκά μας κύτταρα. Το ATP είναι το «ενεργειακό νόμισμα» του κυττάρου, δηλαδή αυτό απελευθερώνει την ενέργεια για να εκτελούνται οι διάφορες λειτουργίες στο σώμα μας. Με απλά λόγια, η κρεατίνη βοηθά ώστε το ATP να ανακυκλώνεται και να χρησιμοποιείται ξανά και ξανά.


Στον χώρο του αθλητισμού, μπορούμε να πούμε ότι είναι το πιο γνωστό και ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής. Έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει φανεί ότι η χορήγηση συμβάλλει στην αύξηση των αποθεμάτων κρεατίνης, ώστε να είναι διαθέσιμη την ώρα της άσκησης υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας. Στην ουσία, μας δίνει ενέργεια κατά την προπόνηση, ώστε να πετύχουμε παραπάνω επαναλήψεις. Αυτό μακροπρόθεσμα βελτιώνει την δύναμη και την γράμμωση!

Η κρεατίνη, όμως, υπάρχει και στα τρόφιμα! Συγκεκριμένα, σε θαλασσινά, όπως ο μπακαλιάρος, ο σολομός, ο τόνος, οι ρέγγες, η γλώσσα, αλλά και στο βοδινό και χοιρινό κρέας. Έτσι, η κρεατίνη που συνθέτει το σώμα μας, σε συνδυασμό με την πρόσληψη μέσω της τροφής είναι αρκετή για να επιτελέσει το σώμα μας τις λειτουργίες του. Παράλληλα, αν δεν καταναλώνουμε κρέας είναι λογικό να έχουμε μικρότερα αποθέματα κρεατίνης στο σώμα, όπως έχει φανεί σε έρευνες με vegetarians.

Από την άλλη, για να καλυφθούν τα 5g/ημέρα κρεατίνης που συστήνονται για να δούμε τα οφέλη της στην προπόνηση είναι λογικό ότι η ποσότητα από τα τρόφιμα δεν επαρκεί. Είναι αδύνατον να φάμε ένα κιλό κρέας μέσα στην ημέρα. Αλλά ακόμα και αν ήταν αυτό εφικτό, ας μην ξεχνάμε ότι κάθε τρόφιμο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Έτσι, αν θέλουμε να αυξήσουμε την απόδοση, την δύναμη και τη γράμμωση είναι καλό να συνδυάσουμε το συμπλήρωμα με τα κατάλληλα τρόφιμα.