
Αποδεδειγμένα η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι από τα πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα στο χώρο του αθλητισμού αλλά και σε άτομα που θέλουν να επιτύχουν απώλεια βάρους. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος συμβάλει στην ανάπτυξη, την ανάρρωση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και είναι μία ενισχυμένης μορφής πρωτεΐνη η οποία περιέχει φυσικά αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου (BCAA). Πολλές είναι οι μελέτες που φαίνεται ότι η λήψη συμπληρωμάτων πρωτεΐνης αυξάνουν τη μυϊκή μάζα και την απόδοση όταν υπάρχει ένα κατάλληλο προπονητικό ερέθισμα ταυτόχρονα με μία ισορροπημένη διατροφή.H πρωτεΐνη ορού γάλακτος φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής, της αρτηριακής πίεσης, ενισχύει τις αντιοξειδωτικές άμυνες του σώματος και πιθανόν να έχει σημαντικά οφέλη στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Τί είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος:
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι το υγρό που διαχωρίζεται από το γάλα κατά την παραγωγή τυριού. Το γάλα αποτελείται από δύο πρωτεΐνες την καζεΐνη και τον ορό γάλακτος. Κατά την εξεργασία η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να διαχωριστεί από την καζεΐνη στο γάλα ή να σχηματιστεί ως υποπροϊόν κατά την παραγωγή τυριού. Είναι μια πλήρης, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, που περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, που απαιτούνται για την εκτέλεση των λειτουργιών του σώματος και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη. Την πρωτεΐνη ορού γάλακτος τη συναντάμε με τη μορφή σκόνης και έχουμε τη δυνατότητα να την προσθέσουμε σε υγρά ή μαλακά τρόφιμα, ή να φτιάξουμε ένα υγιεινό και δροσιστικό smoothie με φρούτα.
Επιπλέον, είναι πολύ εύπεπτο και απορροφάτε γρήγορα από το έντερο γι’ αυτό το λόγο θεωρείται μία από τις καλύτερες διατροφικές πηγές πρωτεϊνών. Είναι πολύ γνωστό συμπλήρωμα ανάμεσα σε αθλητές, αθλητές σωματικής διάπλασης αλλά και οποιονδήποτε θέλει να αυξήσει την πρωτεϊνική του πρόσληψη. Οι ερευνητές βρίσκουν συνεχώς νέες πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες.
Τί είναι η φυτική πρωτεΐνη:
Οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε βασικά αμινοξέα σε σύγκριση με τις ζωικές πρωτεΐνες. Έχει φανεί ότι μία επαρκής κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να επιφέρει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών. Οι φυτικές πρωτεΐνες αφομοιώνονται λίγο πιο καθυστερημένα σε σχέση με τις ζωικές πρωτεΐνες γιατί οι ίνες δυσχεραίνουν τη δράση των πεπτικών ενζύμων να διαλύσουν τις πρωτεΐνες ώστε να απορροφηθούν στο πεπτικό σύστημα.
Ωστόσο, αυτή είναι μία διαδικασία, θετική σε πολλές περιπτώσεις όπως η υγεία της καρδιάς, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, λόγω του περιορισμού της απορρόφησης υδατανθράκων ή χοληστερόλης. Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες όπως το φυλλικό οξύ,η βιταμίνη B12 και η βιταμίνη D καθώς και μέταλλα όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, ασβέστιο. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση συμπληρωμάτων φυτικής πρωτεΐνης έχει προστατευτικές ιδιότητες στη μεταβολική υγεία και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Πράγματα που δεν ξέρατε για τα συμπληρώματα πρωτεϊνών:
Η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μειώνει σημαντικά διάφορους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως περιφέρεια μέσης και αρτηριακή πίεση , αυξάνοντας τον κορεσμό. Μπορεί αυτές οι επιδράσεις να μην είναι μεγάλες, αλλά πιθανώς και εξαρτώνται από την ποσότητα του σωματικού λίπους που χάνει ο καθένας. Μελέτες με συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος έδειξαν ότι αυξήθηκε η πρωτεϊνοσύνθεση. Όταν τρώτε πρωτεΐνες, το σώμα σας δεν τις χρησιμοποιεί απευθείας, αλλά τις διασπά σε αμινοξέα και τα χρησιμοποιεί για να παράγει τις δικές του πρωτεΐνες. Όταν τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη από την απαιτούμενη, δεν σημαίνει ότι θα αυξήσετε την σύνθεση πρωτεϊνών στους μυς σας. Η υδρόλυση της πρωτεΐνης, δεν μειώνει τη θρεπτική ποιότητα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος
Συμπληρώματα πρωτεΐνης:
Whey Protein Concentrate – Πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Η ποσότητα πρωτεΐνης κυμαίνεται από 25-89% και λίπος 1-9%. Περιέχει διάφορα μέταλλα και τη συναντάμε στην αγορά σε μορφή σκόνης, μπάρες, ή βρεφικά σκευάσματα. Απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (WPI). Αποτελεί την πιο καθαρή μορφή πρωτεΐνης ορού γάλακτος και περιέχει ποσότητα πρωτεΐνης από 90-95% πρωτεΐνη. Είναι κατάλληλη πηγή πρωτεΐνης για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη καθώς περιέχει λίγη ή καθόλου λακτόζη (το πολύ 1%).
Υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος:
Αυτός ο τύπος πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι ο πιο εύκολα απορροφήσιμος από τον οργανισμό σε σχέση με τις υπόλοιπες και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων. Η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος χρησιμοποιείται συχνά σε παρασκευάσματα για βρέφη και αθλητικά προϊόντα διατροφής. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που είναι τα δομικά στοιχεία των μυών. Επίσης, συμβάλει στη σύνθεση των μυών που βοηθούν περαιτέρω στη διαδικασία της μυϊκής ανάπτυξης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μυϊκή ανάπτυξη είναι η λευκίνη, η οποία πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες. Για όσους ασχολούνται με το bodybuilding, η λευκίνη είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί δεν παράγεται στον οργανισμό και οι αθλητές είναι αναγκασμένοι να την προσλάβουν εξωγενώς. Η πρωτεΐνη αποτρέπει την μυϊκή απώλεια και ταυτόχρονα βοηθάει στη μυϊκή ενίσχυση και ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας ότι ναι μεν τα συμπληρώματα πρωτεΐνης έχουν πολλά οφέλη τη μυϊκή ανάπτυξη, αλλά από την άλλη πλευρά, κάθε διαφορετικό είδος συμπληρώματος πρωτεΐνης έχεις και διαφορετική σύνθεση. Αυτό σημαίνει, ότι πριν επιλέξετε ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης, αποφασίστε αρχικά ποιος είναι ο στόχος σας και οι ανάγκες σας ώστε να κάνετε τη σωστή επιλογή.
Οφέλη στην υγεία:
Είναι γνωστό ότι τα άτομα που θέλουν να αυξήσουν το βάρος τους μπορούν να επωφεληθούν από την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, όπως και άτομα τα οποία δεν μπορούν να καταναλώσουν αρκετή πρωτεΐνη από τις τροφές μπορούν να προσλαμβάνουν συμπληρώματα με πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Με την κατανάλωση πρωτεΐνης ορού ενισχύετε την αντιοξειδωτική λειτουργία του σώματος σας. Η γλουταθειόνη, που είναι από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά παράγεται από τον οργανισμό μέσω της επαρκούς πρόσληψης αμινοξέων. Είναι γνωστό ότι η πρόσληψη πρωτεϊνών συμβάλει στην απώλεια λίπους προκαλώντας κορεσμό και συνεπώς μειώνοντας τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη (θερμίδες). Ταυτόχρονα, ενισχύει το μεταβολισμό και διατηρεί τη μυϊκή μάζα.
Πέρα από τα οφέλη στη μυϊκή οικοδόμηση, η πρόσληψη πρωτεΐνης ορού γάλακτος συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης και της ευαισθησίας της, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μία διαδικασία ωφέλιμη σε ασθενείς με Διαβήτη. Αυξάνοντας την πρωτεϊνική πρόσληψη με γαλακτοκομικά προϊόντα ή συμπληρώματα πρωτεΐνης, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι μειώνεται η αρτηριακή πίεση. Η πρωτεΐνη ορού περιέχει ορισμένα ένζυμα που λειτουργούν ευεργετικά στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.
Οφέλη στη μυϊκή ανάπτυξη:
Είτε σε αθλητές ή σε αθλητές σωματικής διάπλασης (bodybuilders), τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είναι αρκετά διαδεδομένα και όχι άδικα. Στην πραγματικότητα, η προπόνηση δύναμης σε συνδυασμό με την ανάλογη πρωτεϊνική πρόσληψη αποτρέπει την απώλεια μυών, βελτιώνει τη δύναμη και προάγει την ανάπτυξη των σκελετικών μυών ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς της σε λευκίνη.
Συμπερασματικά:
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με μεγάλη απορροφησιμότητα και παρέχει οφέλη όχι μόνο σε αθλητές αλλά και σε ένα μεγάλο εύρος κατηγοριών. Λόγω της αυξημένης ποικιλίας που διατίθεται στην αγορά, σε μορφή σκόνης, έχετε την ιδιότητα να επιλέξετε το κατάλληλο για το στόχο σας συμπλήρωμα πρωτεΐνης και να το προσαρμόσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.