Το μοσχάρι αποτελεί πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Η ζωική πρωτεΐνη μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πρωτεΐνες των ζώων είναι περισσότερο «συγγενικές» με αυτές του ανθρώπου. Έτσι, ένα γεύμα ζωικής πρωτεΐνης περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας για να συνθέσει τις δικές του πρωτεΐνες. Αντίθετα, για να πάρουμε τα αμινοξέα αυτά από φυτικές πηγές πρέπει να κάνουμε κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων.

Υπάρχουν κομμάτια περισσότερο ή λιγότερο λιπαρά. Το ποσοστό λίπους στο μοσχαρίσιο κρέας κυμαίνεται από 5% μέχρι και πάνω από 10%. Κομμάτια όπως το φιλέτο, το στρογγυλό και η κόντρα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Το τρανς, το κιλότο, το νουά και η σπάλα είναι κομμάτια με μέτρια περιεκτικότητα. Έπειτα, υπάρχουν κομμάτια με περισσότερα λιπαρά, ενώ ο κιμάς μπορεί να φτάσει να έχει λιπαρά 30%. Έτσι, είναι σημαντικό να προσέχουμε τα κομμάτια που καταναλώνουμε, ώστε να αποφεύγουμε την υψηλή πρόσληψη λιπαρών.

Αποτελεί πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, βιτ. Β12, βιτ. D, σεληνίου. Ο σίδηρος που περιέχει καλείται αιμικός και έχει πολύ καλή απορρόφηση, καλύτερη σε σχέση με τον σίδηρο που συναντάμε σε φυτικές πηγές και απορροφάται δυσκολότερα. Αντίστοιχα, καλύτερη απορρόφηση έχει και ο ψευδάργυρος, ο οποίος συμβάλλει στην ανάπτυξη, το καλό αναπαραγωγικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού και αιμοποιητικού συστήματος. Από το κρέας λαμβάνουμε ποσότητα βιταμίνης D, αλλά επαρκείς ποσότητες μπορούμε να λάβουμε από την ηλιακή ακτινοβολία ή από συμπλήρωμα. Τέλος, το σελήνιο βοηθά στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς και έχει αντιοξειδωτική δράση.

Όλα τα τρόφιμα που περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη μας προκαλούν κορεσμό, δηλαδή μας χορταίνουν! Το ίδιο συμβαίνει και με το κρέας του μοσχαριού!