➡ Αρχίστε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες: όπως την περιεκτικότητα σε Na (νάτριο ή αλάτι):
▪️Χαμηλή περιεκτικότητα θεωρείται: 0,3 γρ ή λιγότερο αλάτι ή αλλιώς λιγότερο από 0,12 γρ νάτριο στα 100 γρ τροφίμου
▪️Μέτρια περιεκτικότητα θεωρείται: 0,3 έως 1,5 γρ αλάτι ή αλλιώς 0,12 έως 0,6 γρ νάτριο στα 100 γρ τροφίμου
▪️Υψηλή περιεκτικότητα θεωρείται: περισσότερο από 1,5 γρ αλάτι ή περισσότερο από 0,6 γρ νάτριο στα 100 γρ τροφίμου


➡ Επιλέξτε μπαχαρικά ή καρυκεύματα που δεν αναγράφουν στην ετικέτα ότι περιέχουν νάτριο αλλά προσδίδουν γεύση στο φαγητό
➡ Όταν βγαίνετε έξω για φαγητό ζητήστε να σας το σερβίρουν χωρίς πρόσθετο αλάτι
➡ Χρησιμοποιήστε στις σαλάτες σας dressing χαμηλές σε νάτριο όπως μέλι-μουστάρδα, ταχίνι-λεμόνι-ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, λεμόνι-βαλσάμικο ξύδι
➡ Προσοχή στο κρυμμένο αλάτι πχ. ζωμός, κονσέρβες
➡ Μην περιμένετε να διψάσετε! Πάντα να έχετε μαζί σας ένα μικρό μπουκαλάκι νερό!
➡ Βάλτε ξυπνητήρι για να σας υπενθυμίζει να καταναλώνετε νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα
➡ Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο: που είναι ο ανταγωνιστής του νατρίου: φασόλια σόγιας, ντομάτα, πατζάρι, όσπρια, πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα, δαμάσκηνα, σύκα, πορτοκάλι, πατάτα, ρύζι
➡ Αποφύγετε τη ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών
➡ Ξεκινήστε περπάτημα: 30 λεπτά/4φορές/εβδομάδα.