ΤΙ είναι η βιταμίνη D?

Η βιταμίνη D είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται από την χοληστερόλη, όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, γι’ αυτό χαρακτηρίζεται και ως η «βιταμίνη του ήλιου». Ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, καθώς απαιτείται η παρουσία λίπους για την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Η έκθεση στον ήλιο βέβαια δεν εξασφαλίζει πάντα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό, οπότε είναι απαραίτητο να την προλαμβάνουμε είτε μέσω της τροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.  

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη ανεπάρκεια και έλλειψη της βιταμίνης D, μια και οι άνθρωποι περνάνε αρκετό χρονικό διάστημα της ημέρας σε κλειστούς χώρους και δεν εκτίθενται στον ήλιο τόσο όσο χρειάζεται ούτως ώστε να γίνει η σύνθεση της βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Η έλλειψή της παρατηρείται κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Οι πιο σημαντικές μορφές της είναι η βιταμίνη D2 – τη βρίσκουμε συνήθως σε κάποιες συγκεκριμένες τροφές και η D3 – χρειάζεται να εκθέσουμε το δέρμα μας στον ήλιο για 10 - 15 λεπτά (χέρια και πρόσωπο) έτσι ώστε να γίνει η σύνθεση της συγκεκριμένης μορφής.
ΟΦΕΛΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D:

Η βιταμίνη D βοηθάει:
στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος 
στην πρόληψη ιώσεων
στη διαχείριση ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων
αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και προλαμβάνει την οστεοπόρωση
είναι προστατευτικός παράγοντας έναντι εμφάνισης αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς μειώνει και την φλεγμονή
βοηθάει στην σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης

Συνέπειες βιταμίνης D:
αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης και το αίσθημα της κούρασης, 
μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας 
πρόκληση αδυναμίας στους μυς και στα οστά
μείωση στην οστική πυκνότητα, συνήθως σε ηλικιωμένους και σε γυναίκες κατά της διάρκεια της εμμηνόπαυσης
έκζεμα ή ψωρίαση και η εμφάνιση άνοιας και πάλι σε μεγαλύτερες ηλικίες. 

Σίγουρα αυτοί οι λόγοι είναι αρκετοί για να σας πείσουν κι εσάς ότι θα πρέπει να προστατέψετε τον οργανισμό σας και να φροντίσετε να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η βιταμίνη D συμβάλλει στη διατήρηση του ασβεστίου και του φωσφόρου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πηγές βιταμίνης D:
Λιπαρά ψάρια όπως σολωμός, τόνος, ρέγγα και σαρδέλες
Μουρουνέλαιο
Στρείδια
Κρόκος αυγού
Τόφου (το αγαπημένο τυρί των vegetarians και vegans)
Μανιτάρια, ειδικότερα τα άγρια μανιτάρια
Γαλακτοκομικά ενισχυμένα με βιταμίνη D
Αλλαντικά, όπως μοσχαρίσιο σαλάμι ή μορταδέλα
Χοιρινό κρέας, όπως παιδάκια
Εμπλουτισμένα Δημητριακά πρωινού
Μοσχαρίσιο συκώτι
Μαργαρίνη

Βιταμίνη D και απορρόγηση ασβεστίου:

Η βιταμίνη D, είναι υπέρ απαραίτητη για έναν ανθρώπινο οργανισμό για πολλούς λόγους. Ωστόσο υπάρχει και κάτι έξτρα που επίσης είναι σημαντικό. Αυτό αφορά τη σχέση της με την ικανότητα του οργανισμού στην απορρόφηση ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι κομβικό για την υγεία οστών και δοντιών ενώ και η βιταμίνη D παίζει το δικό της σημαντικό ρόλο σ' αυτό. Συνδυαστικά λοιπόν είναι απαραίτητο ένας άνθρωπος να παίρνει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D ώστε να βοηθάει τον οργανισμό του να απορροφά καλύτερα και πιο αποτελεσματικά το ασβέστιο για να έχει μυοσκελετική υγεία. Η έλλειψη ασβεστίου σημαίνει προβλήματα στα κόκκαλα που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι την οστεοπόρωση. 

Φυσιολογικές τιμές βιταμίνης D:
Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό ελέγχονται μέσω μιας αιματολογικής εξέτασης που ονομάζεται 25-υδροξυβιταμίνη D ή 25 (OH) D3. 
Συγκεκριμένα:
Τιμές > 20 ng/ml θεωρούνται φυσιολογικές.
Τιμές από 12-20 ng/ml θεωρούνται ενδεικτικές ανεπάρκειας.
Τιμές < 12 ng/ml υποδεικνύουν σοβαρή ανεπάρκεια με διαταραχές στην επιμετάλλωση των οστών. 
Τιμές > 50 ng/ml θεωρούνται πολύ υψηλές και ενδεχομένως επικίνδυνες.