
1) Αρχίστε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες: όπως την περιεκτικότητα σε Na (νάτριο ή αλάτι):
- Χαμηλή περιεκτικότητα θεωρείται: 0,3 γρ ή λιγότερο αλάτι ή αλλιώς λιγότερο από 0,12 γρ νάτριο στα 100 γρ τροφίμου
- Μέτρια περιεκτικότητα θεωρείται: 0,3 έως 1,5 γρ αλάτι ή αλλιώς 0,12 έως 0,6 γρ νάτριο στα 100 γρ τροφίμου
- Υψηλή περιεκτικότητα θεωρείται: περισσότερο από 1,5 γρ αλάτι ή περισσότερο από 0,6 γρ νάτριο στα 100 γρ τροφίμου
2) Επιλέξτε μπαχαρικά ή καρυκεύματα που δεν αναγράφουν στην ετικέτα ότι περιέχουν νάτριο αλλά προσδίδουν γεύση στο φαγητό
3 ) Όταν βγαίνετε έξω για φαγητό ζητήστε να σας το σερβίρουν χωρίς πρόσθετο αλάτι
4) Χρησιμοποιήστε στις σαλάτες σας dressing χαμηλές σε νάτριο όπως μέλι-μουστάρδα, ταχίνι-λεμόνι-ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, λεμόνι-βαλσάμικο ξύδι
5) Προσοχή στο κρυμμένο αλάτι πχ. ζωμός, κονσέρβες
6 ) Μην περιμένετε να διψάσετε! Πάντα να έχετε μαζί σας ένα μικρό μπουκαλάκι νερό!
7 ) Βάλτε ξυπνητήρι για να σας υπενθυμίζει να καταναλώνετε νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα
8) Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο: που είναι ο ανταγωνιστής του νατρίου: φασόλια σόγιας, ντομάτα, πατζάρι, όσπρια, πεπόνι, καρπούζι, μπανάνα, δαμάσκηνα, σύκα, πορτοκάλι, πατάτα, ρύζι
9 ) Αποφύγετε τη ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών
10 ) Ξεκινήστε περπάτημα: 30 λεπτά/4φορές/εβδομάδα