Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν πως το αυγό, και συγκεκριμένα ο κρόκος, επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη θα πρέπει να αποφεύγεται. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών, όπως τα αυγά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στη χοληστερόλη του αίματος.
Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι η περισσότερη χοληστερόλη παράγεται στο σώμα μας αντί να λαμβάνεται από τη διατροφή μας. Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει το πόση χοληστερόλη παράγουμε, καθώς παράγουμε περισσότερη όταν ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, σε ζάχαρη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και trans λιπαρά οξέα.