
Η αύξηση του «όγκου» είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλά άτομα και η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται σταθερά βήματα και ένα ειδικά σχεδιασμένο πλάνο για να επιτευχθεί. Η αύξηση του όγκου νοείται ως η αύξηση της μυϊκής μάζας και όχι απλώς η αύξηση του βάρους (κιλά). Δηλαδή κατά την αύξηση του όγκου είναι πρωταρχικής σημασίας η διατήρηση και αύξηση των μυών. Επίσης, είναι επιθυμητή η μείωση του σωματικού λίπους, για καλύτερο αποτέλεσμα. Για να υποστηριχθεί η μυϊκή μάζα και η αύξησή της πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες σε πρωτεΐνη. Αυτό είναι δυνατό να γίνει με επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνούχων τροφίμων, με έμφαση σε ζωικές πηγές (κρέας, αβγά, ψάρια, θαλασσινά), αλλά και φυτικές (όσπρια, ξηροί καρποί, ταχίνι, φυστικοβούτυρο). Η ποικιλία τροφίμων είναι σημαντική για την παράλληλη κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επικουρικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρώματα διατροφής πρωτεΐνης ή σνακ πρωτεΐνης. Στην φάση αύξησης του όγκου, αυξάνεται η ποσότητα του φαγητού. Αυτό προϋποθέτει πάντοτε την ικανοποιητική πρόσληψη πρωτεΐνης. Επομένως, η αύξηση της τροφής με τυχαίο τρόπο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού λίπους και να μην οδηγεί σε επιθυμητό αποτέλεσμα. Τέλος, πρωταρχικό ρόλο έχει και η άσκηση, η οποία πρέπει να συνάδει με το πλάνο διατροφής και να γίνεται με οργανωμένο τρόπο. Η άσκηση διατηρεί την μυϊκή μάζα και, παράλληλα, συμβάλλει στην αύξησή της.
Παρόλο που η αύξηση του όγκου φαντάζει δύσκολη και κρύβει τον φόβο για αύξηση του λίπους, τελικά είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί. Το σημαντικό είναι η σωστή οργάνωση της παρέμβασης, με ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής και προπόνησης!