Κι όμως, μπορεί κανείς να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες και να ελέγξει τις θερμίδες κάνοντας μικρές αλλαγές!
Όταν ακούτε για έλεγχο θερμίδων φαντάζεστε αυστηρά διαιτολόγια, πείνα και στέρηση! Κι όμως, μπορεί κανείς να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες και να ελέγξει τις θερμίδες κάνοντας μικρές αλλαγές!
1. Βάλετε στη διατροφή σας μια μεγάλη σαλάτα κάθε μέρα. Τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες και λόγω των φυτικών ινών και του νερού προκαλούν κορεσμό. Σε κανέναν δεν αρέσει μια απλή, μίζερη σαλάτα, οπότε μπορείτε να πειραματιστείτε με άλλα συστατικά της διατροφής σας. Η επιτυχημένη σαλάτα απαρτίζεται από: τουλάχιστον 2-3 είδη λαχανικών, κάποια ποσότητα πρωτεΐνης/υδατάνθρακα για να είναι περισσότερο πλήρης και μια ενδιαφέρουσα βινεγκρέτ. Επίσης, πολλές φορές ταιριάζει και κάποιο φρούτο.
2. Δοκιμάστε να φάτε σε μικρότερα πιάτα. Τα μικρά πιάτα γεμίζουν εύκολα, οπότε μας δίνουν την αίσθηση ότι το φαγητό είναι πολύ και αυτό μας ικανοποιεί!
3. Γεμίστε το πιάτο σας και καταναλώστε μόνο αυτήν την ποσότητα. Πολλές φορές τρώμε κουρασμένοι ή αφηρημένοι, οπότε είναι λογικό να μην εστιάζουμε στο τι καταναλώνουμε. Το να γεμίσουμε το πιάτο μας θα μας βοηθήσει να έχουμε συναίσθηση του τι τρώμε.
4. Η διαλλειματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει πολλά άτομα στον περιορισμό των θερμίδων, ωστόσο δεν θα λειτουργήσει καθόλου αν τις ώρες του φαγητού τρώμε ανεξέλεγκτες ποσότητες!
5. Σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως κάποιο κράκερ ή φρούτο βοηθά στον κορεσμό και κόβει την όρεξη. Το ίδιο ισχύει και για πρωτεϊνικά σνακ, όπως μια μπάρα πρωτεΐνης.
6. Αν αντί για έναν δεύτερο καπουτσίνο με ζάχαρη μέσα στην ημέρα (~140 Kcal) επιλέξετε ένα πράσινο τσάι ή κάποιο άλλο ρόφημα χωρίς θερμίδες, τότε σε εβδομαδιαία βάση θα είστε 980 Kcal κάτω. Αυτό μπορεί να σας φαίνεται μικρό, αλλά μακροπρόθεσμα είναι μια σημαντική διαφορά στις προσλαμβανόμενες θερμίδες.
7. Οριοθετήστε τα σνακ. Αυτό θα μειώσει το τσιμπολόγημα και θα σας βοηθήσει να ελέγχετε τι τρώτε. Δώστε αριθμό στα σνακ σας, πχ 2 σνακ την ημέρα.
8. Προσέξτε την κατανάλωση των ελαίων. Όσο και αν νομίζετε ότι είστε γεννημένοι σεφ και μετράτε το λαδάκι στη σαλάτα με το μάτι, η πραγματικότητα είναι ότι μόνο αν μετρήσετε με ένα κουτάλι θα καταλάβετε πόσο βάζετε!
Οι παραπάνω συμβουλές δεν είναι για να τις ξεκινήσετε όλες μαζί ταυτόχρονα από αύριο! Ο καθένας ας βρει πιο είναι το «ευαίσθητο σημείο» του και ας ξεκινήσει από εκεί! Κάθε αλλαγή στην διατροφή θέλει χρόνο και υπομονή για να πετύχει!