Γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα εργαλείο για το καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Είναι μια τιμή που δείχνει πόσο αυξάνετε η γλυκόζη του αίματος μετά την πρόσληψη υδατανθρακούχων τροφίμων. Επηρεάζετε από διάφορους παράγοντες όπως είναι η σύσταση του τροφίμου, η ωριμότητα, η διαδικασία μαγειρέματος και γενικά η επεξεργασία που έχει υποστεί το τρόφιμο. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια της απώλειας βάρους, στον έλεγχο του σακχάρου και την μείωση της χοληστερίνης.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες τιμών για το γλυκαιμικό δείκτη με τιμές από 0-100

➡️Χαμηλός <55
➡️Μέτριος 56-69
➡️Υψηλός >70

Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι οι τροφές που είναι υψηλές σε πρωτεΐνη, λιπαρά και φυτικές ίνες όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα έλαια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, οι σπόροι και τα βότανα.
Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι εκείνες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων, επεξεργασμένων υδατανθράκων και ζάχαρης. Τέτοια τρόφιμα είναι το ψωμί, το ρύζι, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα γλυκά, τα αμυλούχα λαχανικά( πατάτα, καλαμπόκι) και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.
Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη πέπτονται και απορροφώνται πιο γρήγορα. Θα πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζετε η πρόσληψη τους διότι οδηγούν το άτομο στο να πεινάει πιο σύντομα. Αλλιώς μπορείτε να καταναλώνετε μαζί τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη με άλλα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.