Η τελευταία οδηγία για την λήψη της καφεΐνης συστήνουν την ημερήσια πρόσληψη της να μην ξεπερνάει τα 400mg από όλες τις πηγές και ότι η εφάπαξ δόση των 200 mg δεν προκαλεί κινδύνους στον ενήλικο πληθυσμό. Επίσης αναφέρετε ότι η μονή δόση των 100mg μπορεί να αυξήσει την καθυστέρηση του ύπνου και να μειώσει την διάρκεια του ύπνου στους ενήλικες ειδικότερα όταν η πρόσληψη γίνετε κοντά στην ώρα ύπνου.

Υπάρχουν άτομα που είναι ευάλωτοι στις επιπτώσεις της καφεΐνης όπως οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, τα παιδιά, οι έφηβοι , νεαροί ενήλικες με υποκείμενη καρδιακή νόσο ή με άλλες καταστάσεις υγείας όπως ψυχικές ασθένειες. Για τις εγκυμονούσες η πρόσληψη καφεΐνης πρέπει να περιοριστεί και να μην ξεπερνάει τα 200 mg την ημέρα από όλες τις πηγές, ειδικότερα το πρώτο τρίμηνο υπάρχει κίνδυνος και θα πρέπει να περιορίζετε. Όσοι δεν μετριάζουν την πρόσληψη της μπορεί να νιώσουν αισθήματα όπως άγχος, υπερδραστηριότητα, νευρικότητα και διαταραχή ύπνου. Η καφεΐνη έχει αναφερθεί να αυξάνει το άγχος σε μερικά άτομα και αυτό είναι αποτέλεσμα ενός γονιδίου. Οι αρνητικές επιπτώσεις από την υπερκατανάλωση της καφεΐνης είναι βραχύβιες όταν ένα άτομα επιστρέφει σε κανονική λήψη ξανά. Παρουσιάζει διουρητική δράση και όσοι καταναλώνουν θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην επαρκή κατανάλωση υγρών για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Οι φυσικές πηγές καφεΐνης είναι ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα. Όσο πιο μεγάλη η περιεκτικότητα σε κακάο στη σοκολάτα τόσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Υπάρχει και η συνθετική καφεΐνη που προστίθεται σε προϊόντα για να δώσει ενέργεια, εγρήγορση, διέγερση και για να βελτιώσει την διάθεση. Κάποια ενεργειακά ποτά περιέχουν συνήθως πηγές από φυσική καφεΐνη όπως εκχύλισμα από γκουαρανά. Άλλα τρόφιμα στα οποία και προστίθεται η συνθετική καφεΐνη είναι τα αναψυκτικά, χυμοί, μπισκότα, τσίχλες, καραμέλες, βάφλες κ.α. Καφεΐνη συναντάμε επίσης σε παυσίπονα και διάφορα φάρμακα καθώς δρα αγγειοδιασταλτικά και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδης δράση.