Η διατροφή δεν θεραπεύει την κατάθλιψη αλλά κάποια τρόφιμα βοηθούν στην καταπολέμηση της. Άτομα με κακή διατροφή είναι πιο επιρρεπής να εμφανίσουν καταθλιπτικά επεισόδια από εκείνους που τρέφονται σωστά.

  • Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη. Τροφές πλούσιες σε Β12 είναι το άπαχο βόειο κρέας, τα μύδια, τα αυγά και το γάλα.
  • Το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην άμυνα του οργανισμού. Μελέτη έδειξε ότι η χαμηλή πρόσληψη σεληνίου σχετίστηκε με τριπλασιασμό πιθανότητας εμφάνισης καταθλιπτικής διαταραχής. Το σελήνιο υπάρχει στα βραζιλιάνικα κάσσιους, στο άπαχο βόειο κρέας, το καστανό ρύζι, στους ηλιόσπορους και τα θαλασσινά.
  • Τα ω-3 βοηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα να χρησιμοποιούν χημικές ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν την διάθεση. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα χωρίς κατάθλιψη είχαν υψηλά ποσοστά ω-3 στο αίμα συγκριτικά με άτομα με διαταραχή διάθεσης. Ψάρια όπως η ρέγγα και ο τόνος είναι πλούσια σε ω-3 καθώς και ο λιναρόσπορος.
  • Εάν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά, το άτομο έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη. Μελέτη έχει δείξει συσχέτιση ανεπάρκειας της βιταμίνης D και της κατάθλιψης. Πηγές της βιταμίνης είναι, ο σολομός, ο ξιφίας, το γάλα καθώς και κάποια εμπλουτισμένα δημητριακά.
  • Πρωτεΐνη από άπαχα κρέας και σόγια βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, μια ορμόνη που παίζει βασικό ρόλο στην κατάθλιψη.
  • Η βιταμίνη Α (βήτα καροτίνη) που μπορείτε να την βρείτε στην κολοκύθα, το σπανάκι, τις γλυκοπατάτες έχει συνδεθεί σε διάφορες μελέτες με χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης.