Ναι, καλά άκουσες! Υπάρχει τρόπος να πάρεις λιγότερες θερμίδες από ορισμένα τρόφιμα! Ποια είναι αυτά και πώς μπορείς να τα μετατρέψεις στην πιο «light» εκδοχή τους;

✅Αν αφήσεις τις πατάτες, τα μακαρόνια ή το ρύζι να κρυώσουν τότε δημιουργείται μια μορφή αμύλου που καλείται «ανθεκτικό άμυλο». Το ανθεκτικό άμυλο διέρχεται από το λεπτό έντερο χωρίς να απορροφάται. Φτάνοντας στο παχύ έντερο διασπάται από τα καλά βακτήρια με αποτέλεσμα να παράγονται άλλες ωφέλιμες ουσίες που βοηθούν στον κορεσμό. Δηλαδή, το ανθεκτικό άμυλο αποτελεί τροφή για τα βακτήρια του εντέρου και όχι συστατικό που θα απορροφηθεί από τον οργανισμό, επομένως, δεν μπορεί να αποδώσει θερμίδες!

✅Καθώς το ανθεκτικό άμυλο δεν διασπάται, δρα στην ουσία ως φυτική ίνα. Έτσι, μας δημιουργεί πιο εύκολα κορεσμό και πληρότητα, οπότε έχουμε την τάση να καταναλώσουμε λιγότερο. Δηλαδή, αν φάμε μια κρύα πατάτα θα χορτάσουμε περισσότερο σε σχέση με το να την προτιμήσουμε ζεστή!

✅Όταν αφήνουμε αυτά τα τρόφιμα να κρυώσουν, το ανθεκτικό άμυλο σχηματίζεται σε ένα μέρος τους. Αν τα ξαναζεστάνουμε, φαίνεται ότι κάποια ποσότητα επανέρχεται στην κανονική μορφή αμύλου. Παρόλα αυτά, και πάλι το τρόφιμο έχει περισσότερο ανθεκτικό άμυλο σε σχέση με όταν το πρωτομαγειρέψαμε!

✅Ανθεκτικό άμυλο συναντάμε και σε άλλα τρόφιμα, όπως είναι για παράδειγμα η βρώμη ή τα όσπρια.

✅Η μακαρονοσαλάτα, η πατατοσαλάτα, το σούσι, οι κρύες σαλάτες οσπρίων είναι συνταγές που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο και μπορείς να τις εντάξεις στη διατροφή σου, ώστε να πετύχεις καλύτερο κορεσμό!