Μπορεί μια υγιεινή τροφή να μας παχύνει;

Τα οφέλη που έχουν οι «υγιεινές» τροφές στον οργανισμό μας είναι πολυάριθμα, καθώς συχνά περιέχουν καλά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες ή και άλλα θρεπτικά συστατικά. Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι το ελαιόλαδο, το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα, καθώς και το αβοκάντο.Όλες οι τροφές που αναφέραμε παραπάνω ανήκουν στην ομάδα των λιπών. Αυτό σημαίνει ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το οποίο ανά γραμμάριο αποδίδει 9 θερμίδες… Πολύ περισσότερο από ότι αποδίδουν τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες. Δηλαδή, τα υγιεινά τρόφιμα που γνωρίζουμε είναι «θερμιδικά πυκνά» και καθετί που είναι πλούσιο σε θερμίδες… δυνητικά μας παχαίνει!

Έτσι, η απάντηση στο ερώτημα είναι πως ναι, τα υγιεινά τρόφιμα παχαίνουν. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Άλλωστε, για να επιδράσουν ευεργετικά στον οργανισμό μας δεν χρειάζεται να καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα. Για παράδειγμα, μόλις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα έχουν προστατευτική δράση στον οργανισμό για πλήθος ασθενειών! Αντίστοιχα, 30γρ ξηρών καρπών και λίγα ξερά φρούτα κάποιες φορές την εβδομάδα μπορούν να μας δώσουν ω-6 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά σε ικανές ποσότητες, που θα καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού μας σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα τρόφιμα που περιλαμβάνει η διατροφή μας. Τέλος, το φυστικοβούτυρο και το ταχίνι καλό είναι να καταναλώνονται σε κάποιο σνακ και σίγουρα όχι κατευθείαν από την συσκευασία τους. Φυσικά, αποτελούν εξαιρετική εναλλακτική ενός γλυκού! Τέλος, ας σημειώσουμε ότι όσο νόστιμο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικό είναι το αβοκάντο δεν παύει να έχει περίπου 90 θερμίδες το ένα!