
Πολλές φορές ακούμε πόσο καλύτερη επιλογή είναι η γλυκοπατάτα έναντι της απλής πατάτας, όμως τελικά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει…
Η πατάτα αποδίδει 75 kcal ανά 100γρ και η γλυκοπατάτα 90 Kcal. Η διαφορά αυτή είναι αμελητέα όταν συζητάμε για μια υποθερμιδική δίαιτα με σκοπό την απώλεια λίπους. Επομένως, πάνω κάτω έχουν την ίδια θερμιδική απόδοση. Επίσης, δεν «παχαίνουν» όπως οι περισσότεροι νομίζουμε! Παχαίνει να τις τρώμε ασυστόλως ή αν καταναλώνουμε ποσότητα συνδυασμένη με λάδια (π.χ. πατάτες τηγανιτές).
Η πατάτα έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (δηλαδή ανεβάζει απότομα τη γλυκόζη του αίματος, αφού καταναλωθεί), ενώ η γλυκοπατάτα κατατάσσεται στα τρόφιμα με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που η γλυκοπατάτα θεωρείται ανώτερη επιλογή από την πατάτα, όμως αν δεν έχουμε κάποιο ζήτημα υγείας κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να μας απασχολεί ιδιαίτερα, πόσο μάλλον όταν συζητάμε για ένα φυσικό τρόφιμο.
Και οι δυο επιλογές αποτελούν πολύ καλή πηγή υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες περιέχονται με τη μορφή αμύλου και παρέχουν ενέργεια στο σώμα.
Η πατάτες είναι η σημαντικότερη πηγή καλίου στην ομάδα των λαχανικών! Το κάλιο είναι πολύ σημαντικό για τους αθλητές, αφού βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών και στην οξυγόνωση του σώματος. Αποτελεί ηλεκτρολύτη, οπότε βοηθά στην ισορροπία των υγρών.
Οι πατάτες περιέχουν φυτικές ίνες, σε μεγαλύτερο βαθμό οι γλυκοπατάτες, αλλά η διαφορά δεν είναι τόσο σημαντική. Το σημαντικότερο είναι ότι οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στη φλούδα των φρούτων και λαχανικών. Οι πατάτες μας δίνουν και ορισμένα μικροσυστατικά, τα οποία όμως είναι σε μικρές ποσότητες.
Αν αφήσουμε τις πατάτες να κρυώσουν καλά, τότε σχηματίζεται σε κάποιο βαθμό μια μορφή αμύλου, γνωστή ως «ανθεκτικό άμυλο». Το ανθεκτικό άμυλο δεν πέπτεται από τον οργανισμό, οπότε.. μάντεψε! Μας δημιουργεί κορεσμό και δεν αποδίδει θερμίδες!