
Φοβάσαι και εσύ ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν;
Οι υδατάνθρακες ούτε «παχαίνουν», ώστε να τους αποφεύγουμε, ούτε έχουν πάντα την ίδια ποιότητα μεταξύ τους, ώστε να τρώμε όποιον θέλουμε χωρίς να γίνεται κανένας διαχωρισμός!Οι «απλοί υδατάνθρακες» ή «σάκχαρα» είναι χημικά μόρια με μικρότερες δομές, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται γρήγορα στην κυκλοφορία και να προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Για αυτό το λόγο, μπορούν να μας δώσουν ενέργεια άμεσα και είναι πολύ χρήσιμοι σε περίπτωση που θέλουμε ενέργεια για να γυμναστούμε. Παραδείγματα αποτελούν η ζάχαρη, το μέλι, τα φρούτα, οι χυμοί. Αποδίδουν 4 Kcal/1 g.
Οι «σύνθετοι» υδατάνθρακες αποτελούν πολυπλοκότερες δομές, που χρειάζονται κάποια ώρα να διασπαστούν και να απορροφηθούν από το έντερο. Παράδειγμα αποτελούν το άμυλο και το γλυκογόνο, τα οποία βρίσκονται στα μακαρόνια, το ρύζι, την πατάτα, τα αμυλούχα λαχανικά (αρακάς, καλαμπόκι). Δεν αυξάνουν τόσο γρήγορα την γλυκόζη του αίματος και αποτελούν πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια. Αποδίδουν 4 Kcal/1 g. Οι «φυτικές ίνες» είναι επίσης υδατάνθρακες, αποτελούν σύνθετες δομές που δεν μπορούμε να απορροφήσουμε, οπότε δεν αποδίδουν θερμίδες. Βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης και έχουν πολλές ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό. Τελικά, βλέπουμε ότι όλα τα προϊόντα στην αριστερή πλευρά της εικόνας ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, δηλαδή είναι «υδατάνθρακες», όμως είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία μας!
Από την άλλη, τα προϊόντα στα δεξιά περιέχουν τόσο υδατάνθρακες, όσο και λίπη στην σύστασή τους! Αυτό δεν τα καθιστά «κακά», όμως είναι λογικό ότι αποδίδουν περισσότερες θερμίδες. Μάλιστα, υπάρχει ο όρος «κενές θερμίδες» για να περιγράψει τρόφιμα που δεν μας παρέχουν σημαντικά συστατικά για την υγεία, αλλά μόνο ενέργεια. Ο σκοπός που έχουν είναι να μας προκαλούν ευχαρίστηση και, γι’ αυτό, μπορούν να έχουν την θέση τους στη διατροφή μας, με την κατάλληλη πάντα συχνότητα!