Οι υδατάνθρακες είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου, καθώς τροφοδοτεί τον οργανισμό και τον εγκέφαλο με ενέργεια για να μπορεί να επιτελεί τις λειτουργίες του. 1 gr υδατανθράκων αποδίδει 4 Kcal. Η ποιότητα των υδατανθράκων ποικίλει και σχετίζεται με την πηγή από την οποία τους προσλαμβάνουμε.
Άφθονους υδατάνθρακες περιέχουν τα ζυμαρικά, όπως μακαρόνια ραφιναρισμένα ή ολικής άλεσης. Οι θερμίδες που αποδίδουν είναι ίδιες, δηλαδή το να φάμε μακαρόνια ολικής δεν είναι περισσότερο «διαιτητικό». Παρόλα αυτά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, διότι περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες.
Υδατάνθρακες έχει το ρύζι, τα σιτηρά και το ψωμί. Για τα αναποφλοίωτα δημητριακά και το μαύρο ψωμί σε σχέση με τα ραφιναρισμένα ανάλογά τους ισχύει ό,τι και στην περίπτωση των ζυμαρικών.
Οι πατάτες είναι αμυλούχα λαχανικά και περιέχουν υδατάνθρακες. Είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό στοιχείο για τους αθλητές. Οι γλυκοπατάτες, αν και έχουν περισσότερο γλυκιά γεύση, έχουν μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή απελευθερώνουν τη γλυκόζη στο αίμα με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τις πατάτες, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
Αμυλούχα λαχανικά είναι επίσης ο αρακάς, τα φασολάκια και το καλαμπόκι, οπότε στην διατροφή μας υπολογίζονται ως υδατάνθρακες και όχι ως λαχανικά.
Τα φρούτα και τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούνται από υδατάνθρακες (σάκχαρα), βιταμίνες, φυτικές ίνες και νερό. Τα αποξηραμένα φρούτα, καθώς έχει αφαιρεθεί η υγρασία, είναι πιο πυκνά θερμιδικά, οπότε πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Τέλος, καθαροί υδατάνθρακες είναι το μέλι, η ζάχαρη, οι μαρμελάδες και τα σιρόπια.