24 Αυγ
Η πρωτεΐνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση. Αποτελεί ένα από τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μας (επίπεδο gr/ημέρα).
Για να λάβουμε πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα που την περιέχουν, όπως κρέατα, όσπρια, κ.α. Σε περιπτώσεις που οι ανάγκες σε πρωτεΐνη είναι πολύ μεγάλες, όπως στα άτομα που αθλούνται, και είναι δύσκολο να καλυφθούν από τα φυσικά τρόφιμα μπορούμε να πάρουμε συμπλήρωμα πρωτεΐνης.
Η πρωτεΐνη whey προέρχεται από τον ορό του αγελαδινού γάλακτος (σφαιροειδείς πρωτεΐνες που απομονώθηκαν από το γάλα ως υποπροϊόν τυροκομικής παραγωγής) και συνήθως έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 70-80%. Μια πρωτεΐνη αποτελείται από μικρότερα κομμάτια, τα πεπτίδια. Αν «σπάσουμε» την πρωτεΐνη ορού γάλακτος στα πεπτίδιά της, τότε θα πάρουμε την υδρολυμένη πρωτεΐνη, η οποία είναι περισσότερο εύπεπτη και εύκολα απορροφήσιμη. Χρησιμοποιώντας ευαίσθητες και ακριβές μεθόδους μικροδιήθησης και απομόνωσης μπορούμε να λάβουμε την απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία είναι μια πολύ «καθαρή» μορφή, αφού περιέχει πρωτεΐνη σε ποσοστό 90%. Η καζεΐνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ποσοστό 80% στο αγελαδινό γάλα. Μπορεί να πάρει έως και 6-7 ώρες για να μεταβολιστεί πλήρως, γι’ αυτό συνήθως λαμβάνεται το βράδυ πριν τον ύπνο, εμποδίζοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τον καταβολισμό της μυϊκής μάζας.
Η φυτική πρωτεΐνη παρασκευάζετε συνήθως από μπιζέλι και είναι μια καλή εναλλακτική για άτομα που είναι vegan ή προτιμούν τα φυτικά προϊόντα.
Τέλος, οι πρωτεΐνες αύξησης όγκου είναι μίγματα πρωτεϊνών διαφόρων πηγών και περιέχουν επίσης υδατάνθρακες και λιπίδια, ώστε να διευκολύνουν την πρόσληψη βάρους.
Από τα παραπάνω, είναι κατανοητό ότι οι πρωτεΐνες μπορούν να συμπληρώσουν την διατροφή, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ημερήσιων πρωτεϊνικών αναγκών. Δεν υπάρχει περιορισμός στην χρονική διάρκεια πρόσληψής τους, εφόσον λαμβάνονται στη σωστή ποσότητα. Τέλος, κάθε σκεύασμα έχει συγκεκριμένες ιδιότητες.