Προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί ( βακτήρια) μη παθογόνα που προστίθενται στα τρόφιμα και όταν καταναλώνονται σε επαρκής ποσότητες προσφέρουν οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Κάποια από τα βακτήρια αυτά είναι οι Λακτοβάκιλλοι και τα Μπιφιδο-βακτήρια. Προϊόντα με προβιοτικά είναι το γιαούρτι. Η δράση τους είναι η βελτίωση των καλών βακτηριών στο έντερο που έχουν ως αποτέλεσμα την βελτίωση της εντερικής μικροχλωρίδας, δηλαδή τα καλά βακτήρια επιδρούν με τα θρεπτικά συστατικά στο έντερο και συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.


Ευεργετικά αποτελέσματα από την κατανάλωση των προβιοτικών:

Πρεβιοτικά είναι άπεπτα συστατικά των τροφίμων( ινουλίνη, γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες, φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες) χρήσιμα για την ανάπτυξη των προβιοτικών και άλλων ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Τρόφιμα με πρεβιοτικά είναι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και άλλα τρόφιμα στα οποία έχει γίνει προσθήκη των συστατικών αυτών ( μπισκότα, δημητριακά, σοκολάτα κ.α) . Και τα δύο μαζί βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου και την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών( π.χ. ασβέστιο, μαγνήσιο).


Βελτίωση της υγείας του εντερικού σωλήνα.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Παραγωγή ουσιών που αποτρέπουν την μόλυνση
Βελτίωση βιοδιαθεσιμότητας των θρεπτικών ουσιών όπως η παραγωγή βιταμινών Β ( οι οποίες είναι σημαντικές για την διατήρηση υγιούς δέρματος, υγιούς νευρικού συστήματος και την πρόληψη της αναιμίας)
Μείωση του κινδύνου ορισμένων καρκίνων
Μείωση συμπτωμάτων δυσανεξίας στη λακτόζη (αποκατάσταση της παραγωγής αερίων και φουσκώματος)
Μείωση επιπολασμού της αλλεργίας σε ευαίσθητους οργανισμούς.