Η μαύρη σοκολάτα, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, είναι πλούσια σε βιταμίνες (B, K, A, C) και μέταλλα (σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο κ.ά.). Η κατανάλωση κακάο και συνεπώς μαύρης σοκολάτας μπορεί να σχετίζεται με διάφορα οφέλη για την υγεία.

Το κακάο αποτελεί μια τροφή με αντιοξειδωτική δράση, λόγω των πολυφαινολών που περιέχει, ιδίως των φλαβονοειδών. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει και την επίδραση των πολυφαινολών που εμπεριέχονται στο κακάο να βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας του δείκτες φλεγμονής, προστατεύοντας έναντι της LDL-χοληστερόλης, προκαλώντας αγγειοδιαστολή και βελτιώνοντας την λειτουργία του εντέρου και του εντερικού μικροβιώματος.

Ακόμη, οι πολυφαινόλες, μαζί με τις φυτικές ίνες, μπορούν να ρυθμίσουν τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος μέσω πρεβιοτικής δράσης, ευνοώντας την ανάπτυξη των «καλών» μικροβίων του εντέρου και τη μείωση των παθογόνων μικροβίων. Το κακάο περιέχει ουσίες χρήσιμες για την αύξηση των επιπέδων προσοχής, την προώθηση της συγκέντρωσης και μείωση της κόπωσης. Εκτός αυτών, το κακάο περιέχει σεροτονίνη και τρυπτοφάνη, ουσίες που εμπλέκονται στη βελτίωση της διάθεση. Τέλος, συνίσταται η κατανάλωση σοκολάτας υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο αντί για σοκολάτα γάλακτος, η οποία περιέχει μεγάλες ποσότητες σακχάρων, χαρακτηριστικό που καθιστά αυτό το προϊόν ακατάλληλο για καθημερινή κατανάλωση και σε υπερβολικές δόσεις.