Break the myth!

Κι εσείς μπορεί να έχετε ακούσει το μύθο ότι οι συνδυασμοί τροφίμων παχαίνουν, ωστόσο ήρθε η ώρα να καταρριφθεί αυτός ο μύθος ! Έχει επιστημονική βάση η έννοια του «συνδυασμού των τροφίμων»;

Τι είναι Το 1911 ο Δρ. William Hay πρότεινε τη θεωρία ότι τα διαφορετικά τρόφιμα, όταν συνδυάζονται, δημιουργούν μια υπερβολικά όξινη κατάσταση στο σώμα, η οποία είναι ανθυγιεινή. Ταξινόμησε τα τρόφιμα σε τρεις ομάδες και υποστήριξε ότι δεν τρώει τρόφιμα που «αγωνίζονται» μεταξύ τους , όπως πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, στο ίδιο γεύμα. Ακολούθησε την δίαιτα που πρότεινε και έχασε πολλά κιλά. Η θεωρία αυτή αναδιατυπώθηκε και από άλλους επιστήμονες, μένοντας για χρόνια στο προσκήνιο… Τι ισχύει πραγματικά Όσο και αν φαίνεται δελεαστικό να ξεκινήσουμε να ξεχωρίζουμε τις πρωτεΐνες από τους υδατάνθρακες για να χάσουμε βάρος, μάλλον τελικά θα μας απογοητεύσει η ίδια η σύνθεση των τροφίμων! Στην εικόνα βλέπουμε τρόφιμα που αποτελούνται τόσο από πρωτεΐνες, όσο και από υδατάνθρακες. 200γρ γιαούρτι και 200 mL γάλα περιέχουν περίπου 8γρ πρωτεΐνών, 12γρ υδατανθράκων και ποσότητα λίπους που ποικίλει (0%, 2,5%, πλήρες, κλπ). Τα μακαρόνια, οι πατάτες, το ψωμί και γενικά τρόφιμα που έχουμε στο μυαλό μας ως υδατάνθρακες, έχουν μέσα και ποσότητα πρωτεΐνης. Το ίδιο συμβαίνει και με τα λαχανικά: ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου 5γρ υδατανθράκων και 2γρ πρωτεϊνών. Τέλος, ένα φλιτζάνι βρασμένα όσπρια περιέχουν περίπου 20γρ πρωτεΐνη και 30γρ υδατάνθρακες, ενώ δεν έχουν καθόλου λίπος.

Τελικά, ένας απλός συλλογισμός μας οδήγησε στην κατάρριψη μιας θεωρίας που ήταν εδραιωμένη για χρόνια. Φυσικά, η εν λόγω θεωρία έχει απορριφθεί και από αντίστοιχη μελέτη που πραγματοποιήθηκε. Όπως και με πολλές δίαιτες, εάν χάσετε βάρος με αυτόν τον τρόπο, οφείλεται στο γεγονός ότι καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες. Ποια άλλη παράξενη θεωρία έχεις ακούσει για την διατροφή;