
Τι μερίδες καταναλώνεις εσύ;
«Έφαγα ένα κομματάκι γλυκό» ή «αγόρασα ένα κουλούρι θεσσαλονίκης» ή «ήπια έναν φυσικό χυμό πορτοκάλι» ή «έφαγα 1 πιάτο μακαρόνια»... Ποιος κατάλαβε σε τι ποσότητες τροφίμου αναφέρομαι;
Παλαιότερα αναφερόμασταν στην «τυπική μερίδα εστιατορίου», η οποία πραγματικά ανάλογα το τρόφιμο ήταν πάνω κάτω συγκεκριμένη. Ωστόσο, με το πέρασμα των ετών οι μερίδες των επιχειρήσεων εστίασης έχουν αλλάξει αρκετά και, συγκεκριμένα, έχουν αυξηθεί. Για παράδειγμα, ένα κλασικό κουλούρι θεσσαλονίκης είναι μικρό και λεπτό και ζυγίζει περίπου 60-70γρ, επομένως αποδίδει 150 Kcal. Ωστόσο, κυκλοφορούν αρκετά μεγαλύτερα κουλούρια, γύρω στα 110γρ που αποδίδουν περίπου 275 Kcal ! Κάτι τέτοιο είναι αρκετά λογικό, αφού έχουν πληθύνει τα καταστήματα που προσφέρουν τρόφιμα και καθένα έχει την δική του πολιτική στο ζήτημα μερίδα. Όσον αφορά στο άτομο, είναι γεγονός ότι η μερίδα αποτελεί ένα αρκετά υποκειμενικό θέμα, το οποίο εξαρτάται από την κρίση και τις συνήθειες του καθενός. Έτσι, ένα κομμάτι γλυκό μπορεί να είναι 100γρ (320 Kcal) ή να είναι 250γρ (800 Kcal) ! Ο φυσικός χυμός που φτιάχνω εγώ μπορεί να αποτελείται από 2 πορτοκάλια (120 Kcal), ενώ ο δικός σου από 3 (180 Kcal). Και οι δυο χωράνε σε ένα ποτήρι (τι ποτήρι;!). Ένα πιάτο μακαρόνια μπορεί να είναι γεμάτο μέχρι το χείλος (80γρ ωμό τρόφιμο- 300 Κcal) ή λίγο «φουσκωτό» (110γρ ωμό τρόφιμο-400 Kcal) . Μετά από όσα διάβασες, τι πιστεύεις για τις μερίδες που τρως; Μήπως έχει σημασία να μετράς μερίδες και όχι θερμίδες;