Η βιταμίνη C, ή αλλιώς L-ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο, το οποίο, όμως, είναι σχετικά σπάνιο στις μέρες μας.
Οι δράσεις της στον οργανισμό είναι φυσικά πολυάριθμες! Εμπλέκεται στη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, της L-καρνιτίνης και ορισμένων νευροδιαβιβαστών, αλλά και στην αναγέννηση άλλων βιταμινών (βιτ. Ε). Επίσης, φαίνεται ότι εμπλέκεται στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, ενώ έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμη στους αθλητές εξαιτίας της έντονης αντιοξειδωτικής της δράσης (καταπολέμηση οξειδωτικού στρες). Οι πιο πολλοί, όμως, γνωρίζουμε τη βιταμίνη C για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία που μας προκαλεί έναντι στο κοινό κρυολόγημα και όχι μόνο!

Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται;
Η βιταμίνη C βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά, αλλά μπορούμε να την πάρουμε και από συμπληρώματα διατροφής. Η κατανάλωση κάποιων μερίδων από τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C μπορεί να μας βοηθήσει να καλύψουμε και με το παραπάνω τις ημερήσιες ανάγκες μας. Παράλληλα, τα τρόφιμα που την περιέχουν- τα φρούτα και τα λαχανικά της εικόνας κατά κύριο λόγο!- είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, νερό, ιχνοστοιχεία και άλλα πολύτιμα συστατικά που είναι πολύ ευεργετικά για τη λειτουργία του οργανισμού, οπότε είναι μεγάλο όφελος να τα επιλέγουμε στη διατροφή μας. Ωστόσο, σε μια πιο απαιτητική περίοδο ή όταν θέλουμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας ή αν ασχολούμαστε με έντονη άσκηση, θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε με κάποιο σκεύασμα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Τα σκευάσματα βιταμίνης C ποικίλουν: ένα σκεύασμα με 1g (1000mg) βιταμίνης είναι πολύ ικανοποιητικό, καθώς θα απορροφηθεί ικανή ποσότητα της.

Ακόμα το σκέφτεσαι; Βάλε τρόφιμα με βιταμίνη C στο μενού σου για να είσαι power όλο το χειμώνα!