Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία είτε υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα, είτε έχει προστεθεί, είτε μπορούμε να την λάβουμε από συμπλήρωμα διατροφής. Η ανεπάρκειά της είναι σπάνια.

Τα τρόφιμα που περιέχουν σχετικά μεγάλες ποσότητες βιταμίνης είναι κατά κύριο λόγο πλούσια σε λιπαρά (λογικό, αφού η βιταμίνη είναι «λιποδιαλυτή»). Για παράδειγμα, από 1 κ.σ. σιτέλαιο μπορούμε να πάρουμε το 135% της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως, άρα μας καλύπτει σε πολύ ικανό βαθμό! Άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και το ηλιέλαιο τα οποία μας καλύπτουν το 40%-50% των ημερήσιων αναγκών (στις ποσότητες που αναγράφονται). Έπειτα, ποσότητα βιταμίνης Ε βρίσκουμε και στα υπόλοιπα τρόφιμα της εικόνας και, τέλος, στο μπρόκολο, το ακτινίδιο και το μάνγκο. Μια καλή συμβουλή είναι να καταναλώνουμε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλει στην καλή υγεία και στην πρόληψη/θεραπεία ασθενειών! Επιπλέον, εμπλέκεται στην άμυνα του οργανισμού και σε διάφορα μεταβολικά μονοπάτια. Όσο για τους αθλητές, διερευνάται ο ρόλος που έχει αυτή σε συνδυασμό με την βιταμίνη C σε διάφορες παραμέτρους, αφού αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά!

Όπως όλες οι βιταμίνες, έτσι και η Ε είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Η ποικιλία στη διατροφή είναι αυτή που μπορεί να μας εξασφαλίσει την καλύτερη πρόσληψη της. Γενικά, οι εναλλαγές στα τρόφιμα που περιλαμβάνει η διατροφή μας είναι αυτές που μπορούν να μας δώσουν το πλήθος των συστατικών που χρειαζόμαστε!