Το ρύζι είναι σημαντική πηγή υδατανθράκων, αφού αυτοί αποτελούν περίπου το 73%-78% του τροφίμου και μπορεί να μας βοηθήσει να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε υδατάνθρακες και ενέργεια ημερησίως. Κάποια είδη ρυζιού, όπως το ρύζι basmati και, γενικά, τα λευκά ρύζια, έχουν αρκετά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι η γλυκόζη που περιέχουν απελευθερώνεται γρήγορα στο αίμα, με αποτέλεσμα να μας τροφοδοτούν με ενέργεια άμεσα. Κάτι τέτοιο είναι πολύ χρήσιμο για άτομα που αθλούνται, ώστε μετά την προπόνηση να «γεμίσουν» τις αποθήκες γλυκογόνου τους.


Το ρύζι αποτελεί πηγή φυτικών πρωτεϊνών! Η πρωτεΐνη που περιέχεται σε 100γρ ρυζιού είναι περίπου 8γρ, δηλαδή μια σχετικά μικρή ποσότητα. Όταν το ρύζι συνδυαστεί με όσπρια, όμως, μπορεί να δώσει ένα πιάτο πλούσιο σε πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα! Η πρωτεΐνη του άγριου ρυζιού είναι σχεδόν η διπλάσια σε σχέση με τα άλλα είδη!

Το ρύζι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Προσοχή, όμως! Όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι το ρύζι ή διαθέτει τον φλοιό του, τόσο περισσότερα τα θρεπτικά συστατικά! Τέτοιες επιλογές είναι το αναποφλοίωτο ρύζι ή το άγριο ρύζι. Μάλιστα, το άγριο ρύζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες!

Από το ρύζι μπορούμε να πάρουμε φυτικές ίνες. Όπως όμως είναι φανερό και από την εικόνα, περισσότερη ποσότητα έχουν το αναποφλοίωτο και το άγριο ρύζι. Οι φυτικές ίνες, πέρα από την ευεργετική δράση που έχουν στο έντερο, δημιουργούν κορεσμό, οπότε είναι χρήσιμες σε μια δίαιτα απώλειας λίπους, όπου οι θερμίδες είναι περιορισμένες.

Τελικά ποιο ρύζι θα προτιμήσεις εσύ;

Η ποικιλία στη διατροφή είναι αυτή που εξασφαλίζει τόσο την καλή υγεία όσο και τη θετική διάθεσή!