Τα μακαρόνια είναι ένα προϊόν που μπορεί να έχει τη θέση του στη διατροφή μας ακόμα και κάθε μέρα, καλύπτοντας τις ανάγκες μας σε υδατάνθρακες! Διάβασε παρακάτω για τα βασικά χαρακτηριστικά των μακαρονιών!


Αποτελούν σημαντική πηγή υδατανθράκων! Οι υδατάνθρακες έχουν κατά κύριο λόγο τη μορφή του αμύλου, ενός πολυσακχαρίτη. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό καθιστά τα μακαρόνια «παχυντικά», αλλά το μόνο που μπορεί να μας παχύνει είναι η υπέρμετρη κατανάλωσή τους!

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για το σώμα, καθώς αποτελούν σημαντικό καύσιμο του οργανισμού. Μάλιστα, στα προϊόντα που δεν είναι ολικής άλεσης, απελευθερώνονται γρήγορα στο αίμα και μας παρέχουν ενέργεια.

Περιέχουν ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών. Ενώ συχνά θεωρείται ότι τα μακαρόνια περιέχουν μόνο υδατάνθρακες, η αλήθεια είναι ότι περιέχουν και κάποιες πρωτεΐνες. Τα μακαρόνια με πρωτεΐνη περιέχουν προφανώς περισσότερη από τα κοινά, αλλά τελικά, τα μακαρόνια από όσπρια (φακές) είναι πιο πλούσια, διαθέτοντας 25γρ πρωτεΐνης ανά 100γρ τροφίμου! Κάτι τέτοιο είναι λογικό, αφού τα όσπρια περιέχουν παρόμοιο ποσοστό πρωτεϊνών και υδατανθράκων, αποτελώντας ένα θρεπτικό τρόφιμο! Φυσικά, τα μακαρόνια χωρίς γλουτένη έχουν την λιγότερη πρωτεΐνη –μισή ποσότητα από τα κοινά-, αφού κατασκευάζονται από ρύζι και καλαμπόκι, τα οποία περιέχουν μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης σε σχέση με το σιμιγδάλι.

Τα μακαρόνια περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χαλκό, σελήνιο, μαγνήσιο, κ.α. Φυσικά, καθώς αυτά τα συστατικά βρίσκονται πιο συχνά στο εξωτερικό του καρπού του σιταριού και στα όσπρια, θα τα βρούμε στα μακαρόνια ολικής και στα μακαρόνια οσπρίων.


Τέλος, τα μακαρόνια μπορούν να μας δώσουν φυτικές ίνες! Περισσότερο πλούσια σε ίνες είναι τα μακαρόνια ολικής και τα μακαρόνια από όσπρια!