Το έλαιο καρύδας αποτελείται από τα εξής λιπαρά οξέα:

• λαυρικό οξύ κυρίως
• καπρυλικό οξύ
• καπρικό οξύ
• μυριστικό οξύ
• παλμιτικό οξύ
• στεατικό οξύ
• ελαϊκό οξύ
• λινολεϊκό οξύ


Επομένως, είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα μέσης αλύσου. Τα λιπαρά αυτά οξέα απορροφούνται αμέσως από το έντερο και αποστέλλονται στο ήπαρ για να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Έτσι, δεν συμμετέχουν στη βιοσύνθεση και τη μεταφορά χοληστερόλης και άρα δεν υπάρχει καρδιοαγγειακή επιβάρυνση. Ακόμα, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση. Συγκεκριμένα, είναι αποτελεσματικό έναντι ιών, όπως της γρίπης, καταστρέφοντας τη μεμβράνη τους. Στο μαγείρεμα, το σημείο καπνού του είναι 177°C. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε αυτή τη θερμοκρασία η λιπαρή ύλη αρχίζει να διασπάται. Οπότε το μαγείρεμα θα πρέπει να σταματάει σε θερμοκρασία πριν το σημείο που θα αρχίσει το φαγητό στο σκεύος να καπνίζει. Είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό στη γνωστική λειτουργία, συμβάλλει στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και αποτελεί υγιεινή πηγή κορεσμένων λιπαρών.

Από έρευνες, έχει φανεί ότι η συχνή κατανάλωση του συμβάλλει στη μείωση σχηματισμού πλάκας στα δόντια και ουλίτιδας. Ακόμα, σε αρχικό στάδιο βρίσκονται έρευνες για την ευνοϊκή επίδραση του στο γλυκαιμικό έλεγχο. Φυσικά, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες. Στη 1κσ (κουταλιά σούπας) = 14 γρ έχουμε 126 kcal, 12,74 γρ κορεσμένου Λίπους και Υδατάνθρακες 0 γρ.